Rambai


Kenal tak pada buah rambai. Ia seakan-akan buah anggur, ketika muda warna hijau dan bila masak putih kuning. Isinya dibahagi 3 didalam. Ada yang manis ada yang sedikit masam. Di Melaka ada kampung nama sungai Rambai ( saya orang Melaka juga ). Daun rambai agak lebar dan panjang. Orang-orang dulu menggunakkan daun ini untuk membungkus tapai pulut dan juga tapai ubi, selain itu daun ini juga digunakan untuk membungkus tempe. itu sebabnya tempe dulu-dulu kita makan mentah-mentah kerana apabila dibungkus dengan daun rambai menyebabkan haba yang terkurung semasa dibungkus menyebabkan kacang menjadi masak dan harum baunya. Buah rambai yang masak, kulitnya dihiris kecil-kecil dibuat gulai masak lemak pedas campurkan dengan ikan sepat kering ( Husshh best gilerr.. ).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s