Buluh….


Kenalkah anda pokok ini. Ya ia adalah pokok buluh.. Tahukah anda berapa jenis buluh yang ada di Malaysia ?.

Himpunan buluh yang pertama ialah Buluh Betung. Buluhnya agak besar, daunnya halus, ia mempunyai rebung yang manis dan sesuai untuk dijadikan masak lemak serta-merta tanpa perlu direndam. Zaman dulu, laras @ dahan buluh yang kecil adalah salah satu alat permainan anak kecil yang dinamakan laras tembak @ letup-letup yang menggunakan peluru buah cenderai. Yang bagusnya buluh jenis ini sesuai untuk dibuat meriam buluh kerana diameter bulut tersebut tebal dan susah untuk pecah (tidak digalakkan membuat meriam buluh).

Himpunan buluh yang kedua ialah Buluh Sigai. Buluh ini agak panjang dan mempunyai cabang buluh yang agak kuat. Dahulu, buluh jenis ini dibuat seperti tangga untuk memanjat pokok yang tinggi. Contohnya ingin memanjat pokok Enau untuk mendapatkan buahnya, niranya dan mendapatkan daun atap dipokok rumbia yang tinggi. Rebungnya juga boleh dimakan, tetapi agak pahit untuk dimakan. Perlu direndam air dan garam lebih kurang seminggu untuk menghilangkan rasa pahitnya. Daunnya juga agak lebar dan panjang. Boleh dibuat membungkus kuih Cang.

Himpunan buluh galah yang ketiga ialah Buluh Galah. Buluh galah adalah buluh yang agak kecil dari buluh yang disebut tadi. Ia digunakan untuk membuat galah yang panjang. Digunakan untuk penyalai getah keping dirumah asap. Buluh ini juga sesuai dibuat rakit, lidi satey, penyepit ayam percik, buat bakul, serkap, lukar dan perhiasan. Rebungnya boleh dibuat sayur. Prosesnya sama seperti buluh sigai yang disebut diatas.

Buluh yang seterusnya ialah Buluh sungai @ joran. Buluh ini kecil dan sesuai untuk dibuat joran. Daunnya halus. Tiada kegunaan yang dikenalpasti. Hidup ditepi-tepi sungai.

Buluh sumpit mempunyai ruas yang panjang dan mempunyai ukuran yang sama dengan buluh galah. Buluh ini digunakan orang asli untuk membuat sumpit kerana larasnya yang panjang. Sesuai untuk membuat lemang, Daunnya juga sesuai untuk membalut kuih Cang tetapi rebung tidak boleh dimakan.

Buluh yang terakhir ialah Buluh Perimpin, buluh ini serupa macam buluh tetapi agak lembut, lebih besar sedikit dari buluh joran. Hidupnya didalam air ditepi-tepi sungai. Tiada kegunaan yang diketahui. Boleh dijadikan tempat berteduh ikan disungai.

Advertisements

3 thoughts on “Buluh….

  1. Hafiz XY says:

    oit..buluh perindu xda ka?? hahaha..

  2. Mohd says:

    Buluh perindu takde dalam senarai dalam list la bro

  3. azlida says:

    camner nk order tirai buluh tu, contact no tak da pun

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s