Pokok Pisang

Pokok pisang adalah satu tanaman serba guna daripada pucuknya hinggalah kepada batangnya.

Yang pertama, pucuk pisang @ pisang muda digunakan untuk membuat membalut lemang.

Yang kedua,Daun yang tua untuk dibuat bungkus kuih, nasi lemak, tapai, kuih abuk-abuk, alas kuih bingka dan macam-macam lagi.

Yang ketiga,Pelepahnya boleh dibuat penyepit dodol semasa dodol hendak dimasukkan dalam tampin(orang melaka selalu gunakan).

Yang keempat, Jantung pisang boleh sayur dan ulam tapi bukan semua pisang boleh dimakan jantungnya.

Yang kelima, Buah pisang boleh dimakan begitu sahaja, boleh dibuat kek atau lepat, direbus dan digoreng. Pisang boleh dibuat gulai juga.

Yang keenam, Zaman hang Jebat di Singapura, Batang pisang dibuat benteng serangan ikan todak di Singapura. Batang pisang juga boleh dibuat rakit, Di Melaka, batang pisang dibuat perhiasan bunga telur dihari perkahwinan. Batang pisang dipotong 1 meter lebih atau boleh juga dihiris kecil-kecil dan dijemur dibuat tali untuk mengikat. Batang pisang juga dulu diguna oleh orang kampung untuk membuat alas kepala untuk memandikan jenazah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s