Pokok Rumbia

Pernahkah anda melihat pokok ini. Kalau anda tak pernah tengok salah siapa. Namanya pokok rumbia @ pokok sagu. Hidup dikawasan berpaya. Nak tahu apa kebaikkannya dan manfaat dari pokok ini.

1. Daun pokok rumbia.
Digunakan untuk membuat atap rumah(itulah rumah papan yang beratapkan rumbia).

2. Pelepah pokok rumbia.
Pelepah rumbia kalau dikerat cantik-cantik dan dicucuk dengan buluh boleh dijadikan rakit. Kanak-kanak zaman dulu kreatif menggunakan pelepah yang sudah kering dikerat-kerat dan dibuat perangkap burung yang dipanggil “jebak”. Jebak berbentuk empat segi yang dicantumkan dengan buluh. Selain jebak mereka juga boleh membuat bentuk rangka kapal terbang mengikut model dahulu dan yang popular pada zaman dulu mereka menghasilkan bentuk machine gun yang amat cantik(alat permainan)

3. Batang Sagu.
Sesudah dikopek, kulitnya boleh dialas untuk menutup jalan merah yang lecak.

4. Isi Sagu
Apabila diparut, diperah dengan air akan mendapat sagunya. Ianya boleh dibuat tepung. Enak dibuat lempeng kelapa muda. Enak sungguh. Sagu juga boleh dijadikan gam untuk dibuat pelekat. Sagu diparut halus-halus dan dijadikan makanan ayam dan itik. Selain itu sagu juga menjadi kegemaran lembu dan kerbau. Adakalanya ulat sagu yang warna putih berkepala hitam boleh dijadikan makanan disesetengah tempat di Malaysia. Kalau nak rasa cubalah.

5.Pokok Anak Sagu.
Bila batang kecil dikerat dan akan mengeluarkan cecair seperti gam untuk dijadikan gam tampal kertas pada zaman dahulu. Itulah sagu.

Advertisements

2 thoughts on “Pokok Rumbia

 1. Rik Schuiling says:

  I will give you some information on where I took the picture:
  I took it on tue06dec1988 near the village of SiriSori on the island of Saparua, Central Moluccas, Indonesia.
  (I hereby grant you permission to use this picture if you give the rightful credits: “Rik Schuiling/TropCrop – Tropical Crops Services (www.tropcrop.nl))
  Cheers, Rik 😉

 2. Hasfaliza says:

  Semua orang melihat banyak kebaikan dan keunikan pokok sagu.tetapi tidak ramai yang tahu betapa sukarnya mengusahakan pokok ini daripada penanaman hingga menjadi hasil nya. yang sgt menyedihkan,penduduk yang bergantung kepada pokok ini sebagai sumber pendapatan sebenarnya amat tertindas kerana tidak diberi dorongan dan insentif seperti yang diterima oleh pengusaha tanaman lain.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s