Daging Jangat

Pernah dengar atau pernah makan daging jangat. Daging ini diambil dari kaki lembu yang tidak dibuang kulit. Bahagiannya dari kuku hingga ke lutut. Mula-mula bahagian ini dipanggang dalam api kemudian dikikis kulitnya. Masa memanggang kulit kaki tadi akan kelihatan seperti hangus, barulah boleh dikikis kulitnya sehingga kelihatan putih. Selepas itu, sejukkan dan dipotong daging tersebut sebesar ibu jari. Kenapa nak panggang samapai hangus. Jawapannya untuk memasakkan daging tersebut dan memudahkan kita mengikis untuk memisah untuk kulit luar. Masa proses membakar dan mengikis, mengambil masa yang agak panjang. Bila hendak dimasak buat gulai, pastikan daging tersebut direndam dahulu. Ia kenyal seperti gula getah. Masakan yang terbagus masak lomak cili apa campur dengan terung masam. Nak tahu hebat tak hebat daging ini cubolah..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s