Tayar

Tahukah anda tayar yang tidak berbunga atau botak boleh menyebabkan penggunaan minyak kenderaan anda meningkat. Kenapa ?… Ini kerana tayar yang tidak berbunga tersebut mengambil lebih banyak putaran berbanding tayar yang berbunga. Tayar yang botak ini akan menyebabkan kurangnya geseran antara tayar dengan permukaan jalan. Ianya akan membuat putaran yang banyak lebih dari tayar yang berbunga. Tekanan angin juga merupakan perkara yang penting bagi menggelakkan tayar cepat haus dan akhirnya akan kehilangan bunga. Jika tayar anda mempunyai simptom-simpton tersebut silalah bawa kenderaan anda ke tempat servis tayar yang berdekatan.

4 thoughts on “Tayar

  1. arsaili says:

    isskkk baru ingat..tayar kete dah gondol..umm nak kena tukar nihhh..thanks for d tip

  2. Gamemaster says:

    Thanks kerana melawat blog saya.. Pasal tayar tu elok la kena tukar untuk keselamatan diri..

  3. Dr Azwan says:

    Betullah… sebenarnya kalau kita sendiri pun pakai selipar yang licin berbanding selipar yang ada bunga. Selipar yang licin jadikan kita susah nak berjalan dan cepat penat. Kalau yang berbunga tu tak pulak kan… Good info!

  4. Gamemaster says:

    Tq, kerana memberi komen dan melawat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s