Walkie Talkie

Salam, hari ni saya akan bercerita info tentang walkie talkie.. Walkie talkie memang banyak kegunaannya dan ianya memudahkan komunikasi dalam jarak pertengahan. Walkie talkie kita sering lihat di upcara atau majlis seperti konsert, majlis orang kahwin dan lain-lain acara. Tapi tahukah anda, untuk memiliki walkie talkie ini anda memerlukan lesen daripada polis kalau tak silap.. Kenapa perlu meminta lesen untuk memiliki walkie-talkie ini.. Antara sebab-sebabnya ialah:

1. Kerana ia akan menggangu signal komunikasi di udara..
2. Sebagai contoh, jika anda menggunakan walkie talkie, dan pada masa yang sama ada orang lain menggunakan walkie talkie dan ia akan menyebabkan gangguan.
3. Boleh menggangu kerja polis ketika dalam proses penyiasatan..

P/S: Ya tak ya juga kan.. Gangguan signal akan berlaku jika terdapat dua atau lebih pengguna walkie talkie dalam jarak yang hampir..

7 thoughts on “Walkie Talkie

  1. zino says:

    betul ke semua ada lesen.. rasanya ada juga yg tak perlu lesen.. terutama yg frikunsi yg rendah..

    cari lah maklumat lagi..

  2. cikscarlet says:

    tingat mase kecik main walkie talkie gune tin susu..ehehe…( tak ganggu frekuensi tu )

  3. GameMaster says:

    Akan diusahakan zino

  4. Aleeya says:

    kiyut plak walkie talkie tu..:)

  5. mama cute says:

    thanks for visiting my blog. well, my fren pon ada habaq pasal walkie talkie.. kita mmg kena amik exam utk qualifiedkan diri kita guna walkie talkie nih, indeed kita akan much2 safer using the wireless compare dengan guna line handphone.. and the line pon takkan hilang and kita akan mudah mendapat ramai kawan jugak. lagi satu, in case we had some problems, let say, kita tersekat banjir ke, apa ke… just use the walkie tlkie and whomever yg dekat dgn kita will surely come and give help.. it’s really useful u know.

  6. GameMaster says:

    Yupp memang betul tu mama cute.. Tapi kalau semua orang pakai walkie talkie camne tu

  7. fysal says:

    setiap seorang individu yang lulus untuk mendapat lesen radio amatur ini akan diberi nickname sendiri yang telah dipilih sebagai kod ganti diri..setiap perbualannya juga ada yang dibenarkan ada yang tidak dibenarkan seperti berkempen, menghasut dan sebagainya tidak dibenarkan sama sekali, ada frekuansi setakat dalam malaysia, ada frekuansi yang membolehkan kita berkomunikasi seluruh asia, tengok level mana yang kita ambik, dulu aku guna PTT lagi saved..sebulan potong rm15, aku boleh call bini aku secara dua hala tanpa limited..konsep mcm walkie talkie, tapi guna server gprs..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s