Tips Penjagaan Motorsikal Anda..

Salam, dah lama blog ni tidak diupdatekan dengan tips. Jadi hari ni saya ingin berikan sedikit tips untuk menjaga motorsikal anda supaya anda boleh menunggangnya dengan selamat ketika menunggang diatas jalan raya..

Motorsikal perlulah dijaga bagi memastikan ianya tidak membebankan si pengguna jika ia mengalami kerosakkan. Yang paling penting sekali ialah menjaga enjinnya.. Kerana jika enjin tidak dijaga maka tidak boleh berjalanlah motor anda.. Jadi hari ni saya akan senaraikan tips-tips bagi menjaga motor anda..

Tips-tips penjagaan motorsikal:

1. Memastikan minyak 4t anda sentiasa ditukar dalam masa yang ditentukan(mengikut jenis motor anda)
2. Menukar spark-plug motor anda dari menggelakkan enjin motor anda dari semput..
3. Menukar tayar motorsikal anda jika terdapat kekurangan bunga kerana ia memainkan peranan pentin dijalanraya
4. Pastikan air bateri motor anda dalam keadaan yang penuh..
5. Isikan minyak pada rantai anda bagi menggelakkan rantai menjadi panjang dan sporket menjadi tumpul..

Dalam penjagaan motorsikal, motor yang mempunyai 4 lejang perlulah dijaga enjinnya kerana ia motorsikal yang susah dijaga sikit berbanding dengan motor yang mempunyai 2 lejang kerana ianya menggunakan minyak 2t dan 4t..

P/S: Balik sila periksa enjin motor anda.. hehehe

4 thoughts on “Tips Penjagaan Motorsikal Anda..

  1. sepi says:

    errr… tips penjagaan keta lak? ada? 🙂

  2. Gamemaster says:

    Keta kalau tak silap ada kat post dahulu.. cuba cari

  3. Mak Su says:

    ada air bateri jugak ya?

  4. GameMaster says:

    Ada.. tapi bateri kecik je

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s