Nokia..

Salam, hari ni saya nak ceritakan serba sedikit mengenai nokia. Mengikut poll yang saya buat baru baru ni nokia menjadi pilihan utama pengguna sebanyak 52% diikuti dengan Sony ericsson sebanyak 40% dan lain-lain sebanyak 8%.. Nokia memang jenama yang telah dikenali dunia..

Jadi tahukah anda sejarah nokia.. Nokia pada asalnya adalah sebuah kilang kayu.. Disini saya letakkan sedikit info pasal sejarah nokia..

Worksyop Getah Finland
(Finnish Rubber Works), nama asal Nokia, telah ditubuhkan sebagai sebuah kilang pulpa oleh Knut Fredrik Idestam, seorang Sweden-Finland, di tebing Jeram Nokia pada tahun 1865. Firma ini kemudian menubuhkan kilang-kilangnya di tempat yang berhampiran pada permulaan abad ke-20, dan memulakan penggunaan nama Nokia sebagai jenama. Tidak lama selepas Perang Dunia I, Worksyop Getah Finland memperoleh kilang-kilang kayu Nokia bersama-sama dengan Worksyop Kabel Finland (Finnish Cable Works), sebuah pengeluar kabel telefon serta telegraf, dan kemudian menggabungkan ketiga-tiga syarikat ini menjadi Perbadanan Nokia pada tahun 1967.

Perbadanan Nokia yang ditubuhkan oleh penggabungan 1967 melibatkan diri dalam banyak sektor, termasuk pengeluaran produk-produk kertas pada satu masa atau yang lain, basikal dan tayar kereta, kasut (termasuk but wellington), komputer peribadi, kabel komunikasi, dan televisyen, serta pengeluaran elektrik, dan sebagainya.(sumber wikipedia)

P/S: Saya pun guna nokia… hehehe

Advertisements

3 thoughts on “Nokia..

  1. echah_syed says:

    NOKIA ~ dulu kini & selamanyerr 🙂

  2. sepi says:

    nokia… tetap menjadi pujaan hatiku…. 🙂

  3. aNgRiAni says:

    NOKIA…dulu kini dan selamanya…kak combi kiter sama kan…huahuahuahuahuahua… :p

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s