Laptop Vs Desktop


Salam, manakah pilihan anda.. Komputer riba atau komputer meja.. Disini saya akan memberikan sedikit pandangan terhadap dua jenis komputer ini secara ringkas.. Jika anda memilih komputer riba a.k.a laptop, ianya keputusan yang agak baik..

Laptop dapat digunakan dalam keadaan mudah alih.. Kerana kita boleh membawa laptop ke mana sahaja tanpa sebarang masalah.. Dari segi prestasi pula, laptop sebenarnya mempunyai ciri-ciri yang terhad.. Lagi satu kelebihan laptop ini adalah, anda dapat menggunakan internet percuma jika kena pada tempatnya..

Bagaimana pula dengan komputer meja a.k.a desktop. Komputer meja ini adalah komputer kegemaran saya kerana ianya boleh digunakan dalam jangka masa yang lama.. Selain itu prestasi komputer ini boleh diupgrade tanpa had.. Selain itu komputer jenis ini juga sesuai untuk bermain game.. Tapi jika anda seorang ahli perniagaan, laptop adalah kepastian dan jika anda seorang video editing, makan komputer meja adalah pilihan anda..

4 thoughts on “Laptop Vs Desktop

  1. akaipc says:

    bg aku kalau nak pakai laptop kena le yg power sikit, jgn beli alang2 nanti nyesal. saya dah 2 kali beli laptop dan byk juga bebrapa jenis laptop, pinjam dr kwn dan sekolah. memang laptop jenis lembab akn byk bawak masalah terutama yg bwh 1G DDR2. satu lagi kalau nak pakai lama di rumah kena ada aksesori sesuai mcm cooler fan. dan yg penting gak ialah kena tau maintenance spya memorinya free dr beban yg byk.

    setakat ni, computer baru yg saya guna sgt lancar dan pantas prestasinya. ada cadangan nak pertingkatkn lagi DDR2 kepda 2G tp belum skrg..rasanya mungkin lebih hebat lagi.

  2. arsaili says:

    salam laptop ni macam pendek usia jer…saya dah masuk laptop ke 3 dah

  3. Mak Su says:

    suka desktop

  4. RainTurb says:

    suka deshtop deh, cz lbih pjg umur

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s