Makanan Orang Malaysia: Tempoyak



Tempoyak
diperbuat daripada isi durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan di simpan di dalam bekas tertutup untuk beberapa hari sebelum di makan sebagai tempoyak. Tempoyak biasanya tidak di makan begitu sahaja tetapi selalunya di buat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak.

Tempoyak didapati mempunyai kandungan bakteria asid laktik (Lactic acid bacteria -LAB) yang tinggi. Dalam kajian kepelbagaian, tiga pengasingan tidak dapat dikenal pasti dengan menggunakan SDS-PAGE protin sel penuh. atau API 50 CH.

Sumber Wikipedia

P/S: Sapa minat tempoyak kat sini

12 thoughts on “Makanan Orang Malaysia: Tempoyak

  1. ghost_MaR says:

    ak suka durian yg dh d’proses cm cekodok durian ke , ais krim durian ke , santan durian ke … tempoyak ??? of course , i love it so much … ahaha🙂

  2. GameMaster says:

    Skarang ni time belum musim durian lagi.. Lepas ni banyak la.. Durian yang kat tepi jalan tu pun durian dari thailand

  3. Kakak Tiri says:

    Semalam lunch lauk patin tempoyak… aisehh… taip ni pun terliur lagi. Esok nak pi lagi lah.

    -saya yang suka makan keropok durian-

  4. Yunee says:

    kalau makan tempoyak macam tu je bersama lauk lain xsuka, tp kalo masak tempoyak..wahh..boleh terkoyak mulut!
    sedapppp!😀
    heeeee

  5. kerdipanbintang says:

    wah meleleh air liur ni.. lama tak makan tempoyak…ishhhh

  6. GameMaster says:

    Ramai jugak peminat derian kat sini..

  7. nadia yuna says:

    sedapnyaaaa!

  8. xamadx says:

    isk..best giler ni, kecur liur aku tengok. sile lah pos ke sini sedikit jika sudi.

  9. Hidayah says:

    tempoyak is my mad favourite la..dh kenyang pun bleh nak makan lagi kalau ada tempoyak ni…

  10. Sweetmama says:

    favourite SM nie… bikin sambal tempoyak sedap woo !!! dah lama tak mkn, teringin la pulak… tumbuk ikan bilis dgn bwg serta cili api gaul dengan tempoyak… pergghh mkn tak ingat.. slurrpp…

  11. GameMaster says:

    Banyak chef kat sini rupanya.. hehehe

  12. sakibakidaki says:

    bapak rindu kat tempoyak. makan ngan nasi panas2. ya Allah..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s