Kaedah Menyalakan Api Tanpa Mancis

Salam, semalam saya ada tengok discovery channel tengok rancangan Mythbuster.. Terkejut juga bila kajian dibuat berkaitan dengan teknik menyalakan api.. Kaedah menyalakan api pada masa terdesak, anda bolehlah menggunakkan cara yang dibawah ini.. Cuma halakan cahaya matahari pada bahan-bahan dibawah ini..

1. Dengan senapang atau pistol..
– Setiap tembakan mengeluarkan haba yang panas yang mampu menjanakan api pada jerami.

2. Ais jernih
– Ais jernih juga dapat menyalakan api kerana fungsi ia sama seperti kanta.. Susah sikit nak cari ais ini… Ais ini biasa digunakan dalam membuat tugu berkaca…

3. Kanta.
– Perkara asas dalam penyebaran cahaya menggunakan medium matahari..

4. Bateri.
– Bateri juga mampu menjanakan elektrik lalu menjanakan api..

5. Gunakan tin minuman..
– Gosokkan bawah tin tersebut dengan coklat sehingga berkilat dan cari cahaya matahari dan pantulkan pada kertas atau jerami.

P/S: Kenapa tak percaya ke

5 thoughts on “Kaedah Menyalakan Api Tanpa Mancis

  1. Rizki Eka Putra says:

    INGAT WAKTU JADI PRAMUKA

  2. BuDakHutaN says:

    ahakz…. best dorang geng Mythbuster tu , bagus kita try antar mail ngan dorang , kasi try satu mitos dari Malaysia punya… amacam… ada idea? manatau tu myth dorang bagi masuk tibi…

  3. GameMaster says:

    Myth kat malaysia ni apa yang best..

  4. razifmustapha says:

    yang gosok2 guna serbuk kayu tu takde ke? yang slalu orang asli dalam filem wat tu… tarak? hehe

  5. GameMaster says:

    Tercicir lak satu nihh.. takpe.. memang boleh guna kayu.. batu pun boleh gak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s